La boca seca i els ulls humits

elmetge_esp

Anit molta gent va sortir del Teatre Plaza de Castelldefels amb la boca seca i els ulls humits o només amb la boca seca de tant empassar-nos una realitat que veiem cada dia sense poder o no saber fer res, la de les persones refugiades que cada dia arrisquen la vida a la Mediterrània en un intent desesperat d’arribar a una fortalesa que es diu Europa.
L’actor gironí Xicu Massó ens va oferir un relat en primera persona de la vida i periple solidari de Pietro Bartolo, trenta anys metge de Lampedusa.
I ho va fer mentre llegim avui a alguns diaris que després de dos anys treballant al Mediterrani, l’ONG badalonina Proactiva Open Arms ha viscut aquesta setmana el seu pitjor drama durant el rescat en un sol dia de dues embarcacions a les costes de Líbia amb 554 persones a bord, entre les quals 50 dones embarassades i 30 nadons.
Massó es va posar a la pell del metge Bartolo que ens va explicar sense estalviar detalls el que viu cada dia a la seva illa natal en un text teatral inspirat en la seva autobiografia “Llàgrimes de sal” on relata una vida dedicada a l’atenció de les persones que buscant una vida millor naveguen des de les costes africanes fins a Lampedusa.
Basat en una història real, el monòleg compta amb la direcció teatral de Miquel Gorriz i ha passat ja per una colla de teatres mentre el degoteig de vides perdudes a la Mediterrània no cessa.
En un moment de l’obra, en Bartolo (Massó) sentencia que la crisi dels refugiats té molts punts en comú amb l’holocaust, amb la diferència, segons l’actor, que quan van alliberar els jueus dels camps d’extermini i es va veure la dimensió de la tragèdia, alguns van poder dir que no sabien el que estava passant i ara tots sabem el que està passant des de fa temps i el que està fent Europa i Espanya fent ulls clucs a la tragèdia.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s