Tradició, acrobàcia i música a “Halka”

En el viatge a la Mediterrània que proposa el Grec Festival de Barcelona enguany arriba els dies 1 2 i 13 de juliol a l’anfiteatre Grec “Halka“, una festa de tradició, acrobàcia i música a càrrec del Groupe Acrobatique de Tanger.
Catorze artistes en un escenari en forma circular tal com en fa referència el nom de l’espectacle: cercle que les multituds formen en espais públics al voltant de predicadors o xarlatans o bé contacontes, acròbates o cantants que ofereixen una mostra del seu art.
La companyia que ja ha passat pel Grec dues vegades ofereix ara danses i piràmides humanes com les que tradicionalment es feien per espiar els enemics tot actuant sobre la sorra per emular la platja de Tanger on es desenvolupa aquest art tradicional de l’acrobàcia, a manca d’espais on assajar.
La directora de la companyia, Sanae El Kamouni, ha explicat avui que l’espectacle es va crear fa dotze anys i que per primera vegada els acròbates que varen ser coneguts internacionalment gràcies al francès Aurèlien Bory s’han decidit a fer una escriptura col·lectiva pròpia.
El resultat ha estat un feliç matrimoni entre tradició i modernitat que posa llum a un patrimoni cultural poc conegut: l’acrobàcia marroquina, en aquesta ocasió revisitada pel circ contemporani

20170711_133803

Amb el micro a la mà Sanae El Kamouni
Segons El Kamouni, el procés ha estat més aviat complex car aquests acròbates són portadors d’una tradició ancestral que poca gent coneix. Al Marroc no han estat mai considerats artistes, eren marginats a la seva pròpia casa i explotats pels circs europeus tradicionals des de mitjan segle XIX quan la tradició que presenten és única, particular, berber, sufí, una joia de la cultura marroquina en vies de desaparició i no va ser fins al 2014 que el Ministeri del país els va considerar artistes.
Entre els 14 artistes que es veuran a l’escenari del Grec hi ha dues dones: Najwa Aarras i Amal Hammich i músics destacats com Mustapha Aït Ouarakmano i Mhand Hamdan.
La festa a la “Halka” està servida amb l’alegria, acrobàcia, cançons, música tradicional i espiritualitat del Groupe Acrobatique de Tanger.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, Contes, emigració, feminisme, Marroc, música, Tradicions, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s