L’infern del matrimoni i la guerra interna de les parelles

sdr

sdr

August Strindberg (Estocolm 1849-1912) considerava que el matrimoni és un infern, tot i que es va casar i divorciar tres vegades, i així ho il·lustra en “Dansa de Mort”, una obra en versió catalana produïda per la Sala Muntaner, en cartellera entre el 12 de Maig i el 9 de Juliol.

Jordi Casanovas ha adaptat i dirigeix un espectacle teatral inèdit a casa nostra que ha comptat ja amb grans repartiments arreu del món, entre ells interpretacions de Hellen Mirren, Laurence Olivier o José Sacristán.

El text d’un autor que “escrivia amb l’estómac, amb el cor”, ha dit Casanovas, arriba també amb tres destacats intèrprets: Lluís Soler, Mercè Arànega i Carles Martínez.

És la història d’un matrimoni que no suporta estar junt, amb una relació d’amor-odi, convivència difícil, avorriment i baralla constant.

En aquest camp de batalla domèstic arriba una tercera persona que intenta controlar la situació.

Soler encarna a un capità, un militar enrabiat amb el món que descobreix que els seus dies s’estan acabant i Arànega a una actriu de poca monta que va deixar fa vint-i-cinc anys la seva suposada carrera per casar-se amb un home que li prometia un futur llustrós que no ha estat.

Són a una antiga torre militar d’una illa a la qual només es pot arribar amb ferri on, en un moment donat, hi apareix un antic amic i cosí d’ella (Carles Martínez), que és el que els va presentar fa vint-i-cinc anys. El nouvingut havia estat forçat a deixar el país per raons polítiques i ara hi torna amb esperit renovat.

El joc teatral de la parella que gaudeix barallant-se en públic es presenta en una plataforma ovalada que significa l’aïllament, amb un punt claustrofòbic, i Jordi Casanovas l’ha situat en la dècada de 1980 quan es va legalitzar el divorci a Espanya, oferint l’oportunitat de separar-se a les parelles que no volien continuar la seva convivència, per tal de traslladar-ho en un context més pròxim a l’espectador.

Soler ha explicat que la parella està contenta de veure arribar una “víctima per a clavar-li les dents”, en “un joc maquiavèl·lic on tots tres són víctimes.

Pintor, fotògraf i dramaturg,  Strindberg considerava “un infern el matrimoni”, i el personatge que interpreta Martínez a l’obra “es troba en una història de vampirs”, ha afirmat l’actor qui ha parafrasejat paraules d’un poema de l’autor escandinau on diu: “sóc l’únic foc que hi ha a Suècia”.

Casanovas ha comptat pel seu espectacle amb una banda sonora original de Carles Viarnés acomanyant tota la representació.

L’espectacle arranca amb una tempesta que durarà tres dies el que complica l’estat mental dels protagonistes, amb un final on potser l’alliberament podria ser la mort…ha afegit Carles Martínez.

Amb tocs d’humor negre, per a en Jordi Casanovas, “Dansa de Mort” té “material de suspens, de Hitchcock, amb molts tons diferents”.

rp muntaner2

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s