La ceguera me afectó la vista, no la mente (Maria Teresa Larrain)

La cineasta d’origen xilè Maria Teresa Larrain retrata el seu procés de ceguera a “Shadow Girl” (nena ombra), un documental en primera persona on va explicant com es va quedant cega.

A la pantalla veureu com algunes de les imatges queden diluïdes i en matisos de grisos que és el que veia Larrain en el procés de fer la pel·lícula. Mentre s’està editant el film, Larrain va perdent la vista, fruit d’una malaltia hereditària que també explica.

Obra valenta que li dóna coratge i que presenta amb una frase lapidària: “deixar de veure i començar a mirar” que és el que fa mentre repassa la seva vida des de l’arribada a Toronto, uns quants anys després del cop militar xilè, fins al retorn al seu Xile nadiu on coneix un món diferent del que recordava: el dels venedors ambulants.

Impressionat el coratge de Larrain com a protagonista de la seva vida quan ja té la mateixa edat que tinc jo i va ser formada en estudis de Ràdio i Televisió a la Ryerson University de Toronto, una universitat on m’hi vaig estar uns quants mesos ara fa pocs anys.

Dedica la peli a la seva mare amb “para tí, mamá” al principi i recrea la mort de la mare que és de fet la que li va passar l’malaltia generativa que l’envaeix i no li deixa veure. A poc a poc li desapareixen els colors, ho veu tot en gris i decideix operar-se per recuperar ombres acolorides mentre diu “si hubiera sido artista hubiera pintado mi dolor pero como trabajo en imagen hago esta pelicula, la hice por desesperacion”.

Imatges al principi de la protagonista passejant amb bicicleta vora el llac de Toronto i imatges més tard a Xile amb el bastó de cega intentant afrontar la seva nova situació car “lo peor de la ceguera no es la pérdida de la luz sino la pérdida de la dignidad”. “Es distinto que el que nació cigo porque no le teme a la oscuridad”.

La película s’està passejant pel país gràcies a “DocsBarcelonadelMes” i l’he vista a la Biblioteca de Castelldefels el 20 de març de 2017.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in cine, exili, feminisme, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s