FORUSHANDE (EL VIAJANTE)

Forushande

Multipremiada, Forushande, en anglès The salesman i en castellà El Viajante, és una pel·lícula franco-Irenes del 2016 escrita i dirigida per Asghar Farhadi.
La pel·lícula narra la història d’una jove parella, Emad (Shahab Hosseini) i Rana (Taraneh Lidoosti), que interpreten els papers principals d’una versió local de la popular obra de teatre La mort d’un viatjant d’Arthur Miller.
La seva relació personal pren un inesperat gir quan es muden a una casa que prèviament havia estat habitada per una dona dedicada a la prostitució.
No explicaré aquí l’argument però si comentaré com la societat iraniana tot i que la parella és moderna i l’Emad és un professor de literatura, amb bona relació amb el seu alumnat, es deixa dur pels comentaris del veïnat i busca obsessivament l’agressor de la seva dona que va entrar inesperadament al pis quan ella es dutxava.
Quan el troba el vol humiliar, com ell es considera humiliat pel fet que tothom sap el motiu de l’agressió car el pis que la parella acaba d’ocupar era abans d’una prostituta.
Quan enxampa l’agressor li vol fer pagar tota la suposada humiliació que ha patit ell com a matxo alfa de la parella, mentre que la seva dona s’apiada d’ell, un home malalt i gran.
Mostra la pel·lícula la diferent manera d’abordar el conflicte car Rana tot i que està traumatitzada perdona l’home, mentre que Emad el vol castigar.
Un guió espléndit i premiat amb fonament, al meu entendre, amb paral·lelismes amb la Mort d’un viatjant, obra que està representant la companyia teatral on Emad i Rana actuen.
No mostra el que podíem esperar d’una societat opressora, ans al contrari, és una situació que ben segur podria passar a casa nostra.
Compte amb qui pot haver llogat el pis abans que vosaltres.

Cine Metropol 12/03/2017

 

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s