El servei de notícies en català d’EFE

El servei de notícies en català d’EFE va ser el primer en la nostra llengua que va tenir una agència de notícies, i va començar oficialment l’ú de setembre de 1978.

 

El 21 d’agost de 1997 en Ramon Barnils parlava a “Seny i Sensibilitat”, la seva columna de El Mundo d’aleshores i en català, de la seva feina a EFE del carrer Pelai, durant l’época de Luís María Ansón, traduint notícies al català, i deia: “dues hores diàries, categoria laboral de traductor a tant la línia, redactant notícies que no tinguessin interès en espanyol: si hi havia un accident amb mort, per a l’espanyol, si només havia ferits i si no valia la pena de publicar-la, per al català”.
Amb el títol de “Notícies en català” explicava quan va veure com amb el trasllat d’EFE del carrer “Pelayo a la Gran Via” li canviàven la màquina d’escriure per un ordinador i com un bon dia Roger Jiménez, delegat de l’Agència EFE a Catalunya li va dir de “començar a engegar una agència de veritat, mínima però real” i el “va passar de traductor a tant la línia a redactor d’un parell d’horetes a jornada completa”.

Va ser l’ú de setembre de 1978 quan va començar oficialment la primera agència de notícies en català on la que signa, redactora de la casa i precària laboralment, va començar a col.laborar amb entusiasme al projecte juntament amb d’altres periodistes “nous de trinca”, segons que explicava al diari en Ramon.
Era “una agència mínima però real” diu a l’article. Recordo les tardes on discutíem les notícies. Ambòs teníem clar que volíem una agència de notícies integral, no folklòrica, amb notícies de veritat i també amb corresponsals fora del país. Somnis irreals per l’época.
El 1984 es va tancar i no se’n va saber res més fins el 1989. Hi ha encara cartes d’en Roger Jiménez explicant la iniciativa als corresponsals.
Quina va ser la raó del tancament d’una iniciativa entusiasta i pionera. Hi ha qui deia per manca de diners i voluntat política i d’altres que els que la feien no eren “políticament correctes”.
En tot cas aquesta és la meva història d’una llavor d’agència de notícies de país que va comptar amb la iniciativa i les ganes d’algunes persones que teníen clar la importància d’un servei integral de notícies en català.

Núria Cornet

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, comentaris, diaris, EFE, llengua, política, premsa, press, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s