“LA LLIBERTAT VIU LLUNY D’AQUÍ I AIXÒ ÉS L’EXILI”

 

Amb aquesta cita de El Rei Lear (William Shakespeare) he començat una nova visita als camins de l’exili.

Primer al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Junquera, i després a la platja d’Argelès-sur-Mer, improvisat camp d’internament, per acabar a la Maternité d’Elna, al Rosselló.

Construit el 2008, el MUME repassa la història de l’exili amb cartells i fotografies dels qui varen immortalitzar aquesta primera guerra mediàtica.

Interessant el foto-muntatge de Franco i Hitler l’any 40 a Hendaya en una instantània on es veu la figura de Franco superposada. Un fotomuntatge, vaja.

Arribar a la platja on el govern francès va començar a internar part de les 550.000 persones refugiades que varen traspassar la frontera el 1939 fugint de la Guerra Civil Espanyola em va deixar astorada car l’extensió de sorra semblava la de Castelldefels, la que tinc a prop de casa, llarga i desértica però amb sorra una mica més gruixuda. Vaig intentar imaginar gent dormint en aquesta sorra, sense menjar ni beure, envoltada de fil ferrats. El mateix que està pasant ara mateix a Grècia, entre d’altres llocs.

Es calcula que hi varen ser tancades unes 100.000 persones.

Arribar a la Maternité d’Elna, al peu del Canigó, ja era una altra cosa car en aquest castell de 1901, la restauració del qual encara esta pagant la Municipalité, una dona forta i solidària, la suïssa Elisabeth Eidenbenz, va salvar entre 1939 i 1944, 596 nadons de dones embarassades dels camps d’internament.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegeu el fotomuntatge que es mostra al MUME

Cal recordar i no oblidar, visitar els espais on els nostres pares i avis vàren patir, fugir i potser somiar en una tornada a la “normalitat”

Benvingut el projecte de senyalització d’espais i camins de l’exili republicà de 1939 que en el cas de la platja d’Argelès és gairebé inexistent.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un dels cartells del Front Popular (MUME)

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, comentaris, diaris, emigració, exili, guerra, política, premsa, press, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s