Aquesta és la història i nosaltres els ninots

2/11/2016

Pot ser la frase lapidària de qualsevol guerra però en aquest cas pertany a la nostra, a la Guerra Civil espanyola, i els ninots van ser un grapat de nois nascuts l’any 20 que varen lluitar i fer instrucció amb pals d’escombra.

Són els joves, gairebé nens, de la coneguda com “quinta del biberó”, nom que s’atribueix a Frederica Montseny en considerar que eren tan joves que encara prenien el biberó.

In memoriam. La Quinta del Biberó” és un espectacle que s’estarà al cartell del Lliure de Montjuïc fins al 14 de novembre amb text i direcció de Lluís Pasqual, interpretat per La Kompanyia Lliure.

Sis joves actors i mitja dotzena de músics donen forma a l’escenari a un muntatge que vol ser un homenatge als joves d’aquesta lleva cridats a lluitar quan no els tocava per edat.

Els protagonistes són nois de la lleva  41 cridats lluitar a la guerra quan encara no havien fet els 18 anys i l’escenari la Batalla de l’Ebre, un camp de batalla mortífer on es va lluitar frec a frec.

“Això és la nostra història i nosaltres n’érem els ninots” diu un dels nois a Flix el 16-17 de novembre de 1938 mentre d’altres reben una instrucció amb pals d’escombra i un altre repeteix el que li va dir un oficial: “no tinguis pressa per anar a morir”.

Els nois de 17 anys de l’any 1938 eren com ara els de 12, diu una altra veu que titlla d’il·legal “la crida car s’havia de tenir 18 anys”.

L’espectacle comença amb una llarga llista dels nois i grans lletres de IN MEMORIAM que ja avança el seu caràcter d’homenatge.

Ben fet Pasqual, des de l’escena has fet una nova contribució a la nostra memòria i a una reparació que encara no ha vingut de les condemnes que el bàndol dels perdedors, o sigui el nostre, va tenir per “sedició”, quan els sediciosos eren els altres.

El muntatge és també un NO A LA GUERRA com aquell que vàrem dir als carrers amb la Guerra del Golf i una crida d’atenció sobre el fet que a les guerres hi ha persones innocents que s’hi troben sense voler, com a partícips o com a víctimes.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, armes,mafia,traficants, diaris, guerra, política, premsa, press, teatre, teatro, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s