LA MUNTANER TORNA A OFERIR UN LLEGAT DE VIDA I D’ÈTICA

FB_IMG_1467657754739

Després de passejar-ho fins a 60 vegades per tot el país la sala Muntaner torna a oferir, dins la programacio del Grec,  el llegat de vida i d’ètica que conté “Neus Català. Un cel de Plom”, la peça duta al teatre amb dramatúrgia de Josep Maria Miró, direcció de Rafel Duran i interpretació de Mercè Arànega.
Arànega dóna veu a Neus Català, una supervivent dels camps d’extermini nazi que encara als seus gairebé 101 anys dedica la seva vida a recordar les companyes de captiveri que van ser assassinades a Holleischen i Ravensbrüch.
“Neus Català. Un cel de Plom” es podrà veure i sobretot sentir a partir d’avui i fins al 31 de juliol a la sala del carrer Muntaner programada pel Grec que ja la va programar ara fa un any.
Arànega protagonitza un espectacle on apareix sola durant més d’una hora tot rememorant la vida i pensaments de Neus Català amb text basat amb la novella de Carme Martí.
I per fer boca una frase que no es cansa de repetir l’actriu i que li va dir personalment Català: Jo vaig sortir del camp però el camp no ha sortit mai de mi.
Hi ha prou obres i informació referent a l’holocaust i a la deportació però poca sobre el que li va passar després a la gent deportada, ha explicat el director del muntatge.
“Neus Català. Un cel de plom” acabarà gira on va començar i de la mà del festival d’estiu de Barcelona i passa el testimoni d’una dona nascuda el 1915 al si d’una família camperola de Els Guiamets, a la comarca del Priorat implicada a la lluita antifeixista a qui la derrota republicana va obligar a exiliar-se a França.
Durant la Segona Guerra Mundial, Català va col·laborar amb la resistència francesa i durant l’ocupació d’aquest país per les tropes alemanyes va ser detinguda i deportada als camps d’extermini de Ravensbrück i Holleischen.
Aquest “viatge a la memòria” recorda que Ravensbrück,  camp d’extermini de dones, van morir-ne 92.000 fet que es recorda al mateix lloc cada 5 o 10 anys, fa uns quants amb la presència de Neus Català i darrerament de la seva filla.
A punt de fer els 101 anys, el pròxim 7 d’octubre, Neus Català viu a una residència de la tercera edat a Els Guiamets.
A l’escenari el seu àlter ego, Mercè Arànega, és conscient de l’enorme responsabilitat que té en passar aquest llegat de vida i recorda que durant les funcions ofertes a instituts per a nois i noies de 15 a 18 anys “no es va sentir ni una mosca” de l’atenció que els joves hi varen posar.

“És un espectacle sense concessions. Un viatge a la memòria”, conclou el director del Muntatge.

El Grec d’enguany reposa també aquest any una altra producció destacada “Conillet” interpretada per Clara Segura de 19 d’agost al 5 de juliol al Teatre Romea tot donant veu a una dona i mare indignada.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, diaris, emigració, feminisme, guerra, política, teatre, teatro, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s