Simona Levi, Xnet i 15MpaRato demostren que la crisi té noms i cognoms

los-miembros-de-la-plataforma-15mparato-jorge-delgado

Hazte Banquero.Tarjetas Back” és una peça de teatre-denuncia que s’estrena demà al Festival Grec confeccionada a partir de documents reals i aportacions de la gent a una bústia oberta on s’admeten proves per denunciar als qui han convertit una caixa d’estalvis en un lloc de saqueig.

Els documents que han armat el relat són els generats durant el judici del cas Bankia a més de la informació periodística sobre el procés.

Fa uns deu dies vaig assistir a Conservas, la sala de teatre de l’activista d’origen italià, al barri del Raval, a un assaig de “Hazte Banquero.Tarjetas Black” i novament vaig poder comprovar que la Levi té intacte la mateixa força i empenta que ja tenia al seu primer espectacle “Femina Ex Machina“, dirigit per ella mateixa i Dominique Grandmougin, mereixedor fa uns quants anys del Premi Especial de la Crítica i el Premi Aplaudiment del Fad.

Simona Levi és una de les fundadores de la plataforma Xnet, centrada en la gestió dels drets d’autoria i la democràcia a l’era digital. Una plataforma que ha impulsat la Bústia X, on es recull informació ciutadana anònima i que ha destapat l’escàndol de les targetes opaques.

Xnet i Levi també han estat en contacte amb Hervé Falciani, l’ex-treballador de l’entitat bancària HSBC que va lliurar a la hisenda francesa una llista amb milers de noms de gent amb comptes en l’anonimat en la banca suïssa, coneguda com a Llista Falciani.

Amb “Hazte BanqueroXnet i 15MpaRato volen donar veu als qui no la tenen, els 44 afectats de Bankia i ho fan a través d’una bústia en línia on es poden aportar proves de la gran estafa que va començar, segons que s’explica en aquesta peça de teatre de dades amb Caja Madrid i Rodrigo Rato president quan es treu Bankia a borsa, un banc que ha fet un forat de grans dimensions.

A l’escenari Josep Julien, Albert Pérez, Elies Barberà i Agnès Mateu, protagonistes de la història que relata “como esquilmar a la gente“, des de Miguel Blesa, l’ex president de Caja Madrid que “convierte una simple caja de ahorros en el gran grupo empresarial del PP” o d’altres personatges com l’exresponsable de Bankia Rodrigo Rato o antics representants de les dues entitats que varen utilitzar les targetes black opaques a hisenda per a cobrir “despeses personals” luxoses tal com es va desgranant a poc a poc però amb ritme trepidant al llarg del relat.

Hazte Banquero” es presenta dient “tot el que et van voler amagar explicat amb les seves pròpies paraules”.

Durant l’espectacle hi ha un comptador molt visible que va sumant els diners estafats a la gent tot arribant a xifres esgarrifoses en una història dramàtica que et gela el somriure als llavis i que assegura que la trama que es desvetlla amb els “Correus Belsa” “és la trama de com es va crear aquesta crisi” econòmica. I fa servir paraules textuals que van deixar escrites els banquers i polítics que la van perpetrar.

Simona Levi i Sergio Salgado han adaptat per a l’escenari teatral una seguit de textos realitzats pel grup d’informació periodística i de supervisió legal del projecte Xnet en una producció que ha estat possible amb la col·laboració de mecenes individuals i col·lectius amb aportacions de crowdfunding, coproduïda per Minoria Absoluta.

A més d’aquesta producció que podreu veure el 5,6 i 7 de juliol al Teatre Poliorama, el Festival d’Estiu de Barcelona Grec 2016 presenta també “Confessió d’un expresident” (que ha portat el seu país al llindar de la crisi) de l’1 al 31 de juliol al Teatre Capítol i “Lehman Trilogy” del 4 al 31 de juliol a La Villarroel.

Amb aquest cartell, ja podeu constatar que el teatre no és aliè al que tenim a sobre.

 

 

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, diaris, economia, política, premsa, press, teatre, teatro. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s