1.001 imatges de la guerra

 

La pel.lícula Syria Self Portrait que he vist aquest vespre al Cine Metropol de Castelldefels amb aportació lliure per a projectes ACNUR i MSF, com ha dit el presentador, “és una pel·lícula que és guerra”.

Silvered Water, Syria Self-Portrait (Ma’a al Fidda) és un film d’ Ossama Mohammed i Wiam Simav Bedirxan estrenat a Cannes i que s’ha vist al festival de Toronto.

Les imatges, 1001, estan gravades amb mòbil i ens il·lustren la guerra que hi ha a Síria des del 2011. El director no escatima les que reprodueixen escenes reals de morts, assassinats i tortures, les comenta ell mateix i en torna a mostrar algunes quan ja sen’ha anat del país i duu el film a Cannes.

Ossama Mohammed mostra com és una guerra, una guerra que ja dura molts anys i de la qual no en sabem massa, només sabem que està produint moltes persones refugiades i s’entén moltíssim el perquè quan es veuen a la pantalla les gravacions que n’han fet la gent que la pateix.

Imatges molt crues gravades a Dar’a i a Banyas de manifestacions de gent que diu “no volem ni pa ni petroli, només llibertat” en una marxa de 42 quilòmetres amb nens i dones i famílies senceres que és atacada amb foc de bales. Destaca la d’un militar que mostra la seva acreditació com a membre de l’exèrcit i explica que els van enganyar dient que es tractava de terroristes.

Inclou la tortura d’un noi a qui s’obliga a petonejar la foto Bashar Háfez al-Ásad.

La segona part de la pel·lícula és la que grava la jove kurda Wiam Simav Bedirxan des de Síria en conversa amb Ossama Mohammed per mòbil on li va enviant les imatges. El director ha inclòs el so del mòbil quan les rep. “A Homs els rellotges no tenen manetes”, diu ella des de la ciutat que ha patit quatre anys de setge.

Una mostra real de què és la guerra, tramesa en directe per mòbil. Un horror, però molt bon testimoni de cinéma verité del segle XXI. La pel.lícula Syria Self Portrait que he vist aquest vespre al Cine Metropol de Castelldefels amb aportació lliure per a projectes ACNUR i MSF, com ha dit el presentador, “es una pel.lícula que és guerra”.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, cine, guerra, Siria, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s