ACTRIUS CATALANES DEL SEGLE XX

Passaport de Margarita XirguIMG_20160301_191759 (1)IMG_20160301_183829

Fins al 28 de Març hi ha una exposició al Palau Robert que recorre alguns aspectes de les actrius catalanes del segle XX.

Diré més aviat mostra que recorre car segueix algunes trajectòries a partir de vídeos d’actrius com Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña, Emma Vilarasau i Rosa Maria Sardà, entre d’altres.

Mostra el creixement del plantell de dones actrius que situa paral.lel al del teatre català i ens destaca el ressò que hi varen tenir a la premsa.

Del relat expositiu destacaré els documents que hi ha de Margarida Xirgu i els comentaris d’una dona uruguaiana que formava part de la comitiva on vaig tenir la sort d’infiltrar-me.

He fet unes quantes fotos del que hi havia de la Xirgu a l’exposició i del seu passaport republicà car va haver d’exiliar-se, recordeu que era l’actriu fetitxe de Federico García Lorca, a l’Uruguay on l’actriu de Molins de Rei va deixar petjada, potser més que a casa nostra.

Em sembla que més que l’exposició l’interessant són les activitats paral·leles que ofereix, organitzades sobretot per l’Institut del Teatre. Us les recomano així com també una pel.lícula que s’ha pre-estrenat recentment al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei (Baix Llobregat).

Es tracta de “La Xirgu” de la productora Distinto Films un drama històric que ens apropa al personatge real de l’actriu Margarida Xirgu i la seva relació amb Federico García Lorca i Ramón María del Valle-Inclán. La història transcorre el 1927, quan Margarida Xirgu va fer front a les autoritats de la dictadura per poder representar l’obra “Mariana Pineda”, tot i ser amenaçada amb la presó o el desterrament.

La pel·lícula es va rodar l’any passat a Molins de Rei i a Girona i ha estat dirigida per Sílvia Quer, la premiada directora de produccions com “Velvet”, “Operación Jaque” o “23F: El día más difícil del Rey”. Pel què fa al repartiment, compta amb les actuacions de Laia Marull (Margarida Xirgu), Fran Perea (Federico García Lorca), Luis Zahera (Valle-Inclán), Pere Ponce, Pau Durà, Míriam Iscla, Boris Ruiz i Antonio Dechent entre d’altres.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s