SPOTLIGHT

Spotlight_(film)_poster


Pel·lícula de 2015 basada en fets reals sobre una investigació dels periodistes deThe Boston Globe sobre una xarxa de pederàstia amb diversos capellans i fins i tot la cúpula de l’Església implicada.

Dirigida per Tom McCarthy i escrita per ell mateix i Josh Singer amb Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James, Liev Schreiber, and Billy Crudup al reparttiment.

Volia veure-la per apreciar com un diari té un equip d’investigació, sí d’investigació ho heu llegit bé, una cosa que manca moltíssim o és absent als diaris de casa nostra, per manca de diners o per manca de ganes. I a la pel·lícula també hi ha referència a tot això car la investigació que fa aquest equip del Boston Globe anomenat Spotlight ja havia tingut uns anys abans sobre la taula una investigació que no va seguir, investigació és el leit motiv del film.

Ha coincidit l’estrena del film en el temps que un diari català, El Periódico, ha estirat del fil i ha investigat sobre una xarxa de pederàstia a un col·legi barcelonès dels Maristes amb el resultat de moltes denúncies i que ha destapat el silenci dels Maristes durant molts anys. No van denunciar formalment una confessió d’un professor pederasta que se’n va anar tan tranquil del col.legi fins que els afectats s’han atrevit a denunciar-ho públicament.

Insisteixo, el meu interès per la pel·lícula no és específicament el de seguir un tema tan punyent sinó veure com s’ho munten els periodistes per a investigar-ho i publicar-ho.

Com passa a la realitat i també s’explica a Spotlight les pressions són moltes per a dedicar-se a investigar com a periodista d’un mitjà de comunicació diari i no solament el temps i la dedicació full time car un tema complicat la necessita. Un equip Spotlight com el que presenta The Boston Globe és gairebé impensable avui en dia dins d’una redacció, a menys que es doti de temps i diners.

La pel·lícula ho toca tot. Comença per la por d’una redacció arran de l’arribada de fora de Boston un nou director. Els periodistes tenen por als acomiadaments, a què el nou director faci retallades a la plantilla i no veuen, en un principi, que potser li convenia aire fresc al diari.

També tenen recança de què el nou director vingui de Miami, un Estat tan diferent del de Boston, i fins i tot diuen que no sabrà que li passa a la ciutat i què esperen els lectors habituals de la publicació. I dit i fet, el director demana investigació i dedicació. I a la pantalla veus els esforços i periples dels redactors intentant combinar el dia-a-dia i les investigacions.

Per cert a l’equip d’investigació que se’ns presenta només hi ha una dona. Llàstima, car avui en dia les dones són majoria a les redaccions, potser no era el cas als anys que reprodueix la història.

En fi us deixo veure la peli i ja em direu, jo he tirat més aviat cap a la dificultat de fer investigació periodística dins la plantilla d’un diari. Deformació professional? Segurament. Ho sento.

Advertisements

About nuriacornet

Journalist (periodista)
This entry was posted in actualitat, cine, diaris, premsa, press, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s